Fixa ditt eget Afternoon Tea

Den gamla brittiska traditionen afternoon tea finns numera i stora delar av världen. Mer specifikt så kommer detta härliga sätt att njuta av tillvaron från norra England och Skottland. Ett komplett afternoon tea består av flera komponenter och kan ha en rad olika variationer. Oftast består det dock av snittar, scones och bakelser. I Skottland ser man ofta tjocka skotska pannkakor som del av denna festmåltid. Snittarna är gjorda av rostbröd i olika former, vanligen fyllda med gurka eller lax. Scones behöver nog ingen utförlig presentation; detta har blivit ganska vanligt i Sverige och serveras numera på många caféer.

Tråkigt nog ser man ofta att färskost serveras till scones här i Sverige, där det självklart ska vara clotted cream istället. Clotted cream är som ett mellanting mellan grädde och smör och tillverkas genom att man vispar grädde hårt. Av denna grädde använder man ett skiktat lager som bildas överst och detta kallas då clotted cream. Till scones serveras dessutom några väl valda marmelader, samt kanske en lemon curd eller liknande.

Kronan på verket på klassiskt afternoon tea är förstås alla läckra bakelser som finns. Här finns det ofta alla möjliga varianter och allra bäst blir det med de härliga brittiska varianterna som exempelvis Lemon Drizzle Cake eller Coffee Cake. Antingen serveras man en enda större bakelse, eller också ett urval med flera mindre. Oavsett upplägg får man ofta sitt lystmäte och är nog ganska nöjd med sitt bakelseintag för några dagar framöver.

Afternoon tea kan sannerligen anordnas på en mängd olika sätt. Det riktigt festliga är dock ofta dess presentation. Här används ett kakfat i flera våningar så att det ska se riktigt maffigt och inbjudande ut. Oftast är upplägget att snittarna finns i botten, scones på den mittersta våningen och bakelserna högst upp som en häftig och frestande final!