Tips för en lyckad grillkväll

Att grilla är något av det trevligaste och godaste man kan göra i matväg, detta är vi alla på Cookline eniga om. Det mesta går att slänga på grillen, vilket gör det till en flexibel kokkonst som de allra flesta uppskattar. Dessutom är grillning inte enbart för sommaren. Nej, det finns faktiskt många som grillar året om. Varför inte, egentligen? Faktum är att man i regel grillar det man ska ganska snabbt, så även om det är jättekall vinter så kan man påpälsad klara av att stå ute och grilla den korta stunden, och få känna den sköna värmen från grillen.

Vad ska man då tänka på för att få till den där riktigt lyckade grillkvällen där alla går därifrån mätta och belåtna? Ett första tips är att inte komplicera saker i onödan. Man kan absolut utan att skämmas inhandla ganska enkla saker att grilla, ja till och med korv smakar utmärkt när det legat på grillen och fått smak av grillkolen. Något som däremot är viktigt är att få till en lagom värme när du grillar, så att maten inte blir bränd eller inte tillräckligt värmd. Använd tillräckligt mycket kol för att skapa rätt förutsättningar för att allt ska bli bra. När du tänt på och fått upp värmen, låt det sedan bli en härlig glöd utan att det brinner för mycket (annars blir maten snabbt svart och i det närmaste oätlig).

Vid grillning av vissa livsmedel, då särskilt kött och kyckling, är det viktigt att det blir genomstekt för att undvika matförgiftning. Var därför noga med att skära i köttet för att se om det är klart innan du kan servera det. Rött kött kan dock ätas näst intill rått, men dina gäster kanske inte är så pigga på detta. Det röda köttet tillagas med fördel tills det är rosa för att bevara smak och konsistens.

Men, det bästa tipset för en lyckad grillkväll är att ha trevligt!